Industriebeleid VS is geen voorbeeld voor EU
Artikel Pieter Hasekamp: "Er heerst opnieuw somberheid over de Europese concurrentiepositie. De Franse president Emmanuel Macron stelt dat de toekomst van Europa gevaar loopt en pleit voor strategische autonomie, voor Europees industriebeleid en meer gezamenlijke financiering op EU-niveau. Bedrijvenkoepel Business Europe wil de concurrentiekracht vergroten door een Industrial Green Deal die lijkt op de Amerikaanse Inflation Reduction Act."
Eurosclerose, heette het in de jaren 70 en 80. De economische dynamiek in Europa bleef achter in vergelijking met de Verenigde Staten en de opkomende Aziatische economieën, door een combinatie van een te grote overheid, overgereguleerde productmarkten en een starre arbeidsmarkt.
Veertig jaar later heerst opnieuw somberheid over de Europese concurrentiepositie. De Franse president Emmanuel Macron stelt dat de toekomst van Europa gevaar loopt en pleit voor strategische autonomie, voor Europees industriebeleid en meer gezamenlijke financiering op EU-niveau. Bedrijvenkoepel Business Europe wil de concurrentiekracht vergroten door een Industrial Green Deal die lijkt op de Amerikaanse Inflation Reduction Act.
Met het oog op die concurrentiekracht bestelde de Europese Raad twee adviezen. Het eerste rapport van de Italiaanse oud-premier Enrico Letta verscheen in april en gaat over de Europese interne markt. Het tweede advies over industriebeleid, van Mario Draghi (ook oud-premier van Italië en voormalig ECB-president) wordt in juni verwacht. Opvallend: veel oproepen nemen de VS als inspiratie voor nieuw economisch elan. Is dat echter wel zo terecht?