
Wie betaalt de rekening van Trumps tariefverhogingen?
Inleiding
De consensus onder economen is dat de tariefverhogingen de Amerikaanse inflatie onder opwaartse druk zetten. Maar is het vanzelfsprekend dat de tariefverhogingen de consumentenprijzen opjagen? Niet persé. Het kunnen ook de Chinese exporteurs zijn die, uit angst om Amerikaanse klanten te verliezen, de importheffingen voor hun rekening nemen ten koste van hun winstmarge. Ook de Amerikaanse importeur kan, vanwege dezelfde vrees, beslissen om de kostenverhoging gedeeltelijk of geheel voor zijn rekening te nemen.
De mate waarin de consumenten de kostenverhogingen gaan betalen hangt daarnaast, op korte termijn, ook af van het deel van de import dat uit consumptieproducten bestaat. De rekening van duurder wordende grondstoffen, onderdelen en halffabricaten uit het buitenland komt in eerste instantie immers vaak op het bordje van Amerikaanse bedrijven. Net als bij de explosie van de energieprijzen in 2022, hangt het onder andere van de mate van concurrentie af in hoeverre de huidige kostenverhoging niet, gedeeltelijk of geheel worden doorberekend aan de consument.
Lessen uit Trump I
Wat leert het verleden ons over de mate waarin de Amerikaanse consument de rekening krijgt gepresenteerd? Immers, ook tijdens Trumps eerste termijn als president verhoogde hij de importtarieven, ook toen met name voor producten uit China.
[....]