Vijf vragen over de gevolgen van overstromingen op de financiële sector

Rapport
20-12-2023
De Nederlandsche Bank
Extremere waterstanden komen steeds vaker voor in ons land. Wat zijn de effecten van overstromingsrisico’s op de financiële sector? Samen met Deltares zetten we het op een rij. Een rapport van Kees van Ginkel, Francesco Caloia en David-Jan Jansen.

Als centrale bank onderzoeken we voortdurend wat de risico’s zijn voor het financiële systeem als omstandigheden ingrijpend veranderen. Wat, bijvoorbeeld, als Nederland op verschillende plaatsen overstroomt? We hebben recent al gezien hoe groot de impact kan zijn voor huishoudens en bedrijven. Nieuw onderzoek van DNB en wateronderzoeksinstituut Deltares brengt in kaart in welke mate gebouwschade tot hogere kredietrisico’s voor banken zou leiden. Vooralsnog blijkt dat mee te vallen. Hieronder leggen we uit waarom.

1. Welk verband is er tussen klimaatverandering en de financiële sector?

Een kwart van de oppervlakte van Nederland ligt onder zeeniveau en ongeveer de helft van het land is blootgesteld aan overstromingen vanuit de kust en de rivieren. Een groot deel van ons vastgoed ligt in het overstromingsgevoelige deel van ons land, vastgoed dat een groot deel uitmaakt op de balans van banken. Leningen voor woningen en kantoren vormen bijna de helft van de bezittingen van Nederlandse banken. Overstromingen, kunnen dus een financieel risico betekenen voor banken.

2. Er is veel geschreven over de klimaatrisico’s voor de woningmarkt en hoe dit de financiële sector raakt. Waarom nieuw onderzoek?

In een tijd met toenemende zorgen over zeespiegelstijging en toenemende piekafvoeren in de rivieren is het logisch dat de link tussen overstromingen en de financiële sector wordt onderzocht. Er is de laatste tijd dan ook veel aandacht voor dit thema. Het is belangrijk om daar ook te kijken naar mogelijke systeemrisico’s. Een overstroming zou een deel van ons land tegelijkertijd raken. Omdat de gebouwschade in zo’n geval meestal niet verzekerd is, ligt het voor de hand dat een aantal banken tegelijkertijd rekening moet houden met hogere kredietrisico’s. Het is belangrijk om te weten in welke mate risico’s dan kunnen oplopen voor het bankwezen als geheel. Als die risico’s te hoog worden, kan dit bijvoorbeeld leiden tot een terugloop in de kredietverlening.

Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
Top vacature
Tulp Hypotheken
In overleg
Senior
Utrecht
Tulp Group zoekt een Teamlead Finance & Control om financiële administratie te coördineren. De rol omvat managementteamdeelname, rapportageverantwoordelijkheid en procesoptimalisatie met focus op tech-innovaties en samenwerking.
Top vacature
Stichting de Kindertelefoon
4.375 - 6.885
Medior
Utrecht (Rijnsweerd)
Ga jij aan op het financieel gezond houden van onze organisatie? Zorg jij dat onze ICT- en overige werkprocessen op rolletjes lopen? Stuur jij als manager zowel met het oog...
Top vacature
Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek
3.944 - 6.862
Medior
Lelystad
Wil jij werken bij een organisatie die zich inzet voor een duurzame toekomst voor mens, dier en milieu? Wil jij een baan die ertoe doet waarmee je maatschappelijk echt impact...
Top vacature
Rubens Capital Partners B.V.
Marktconform
Medior
Amsterdam
Rubens Capital Partners zoekt een Controller verantwoordelijk voor riskmanagement en financiële rapportages. De rol omvat het voldoen aan regelgeving, optimalisatie van systemen en samenwerking met Assetmanagers.