vergrootglas
Vacatures voor Controllers
Amelia Witsenburg

We gaan het gewoon doen

Interview met Amelia Witsenburg - group controller bij de Rabobank

High-energy-momenten

De financiële wereld is al 18 jaar mijn wereld. Tot mijn grote plezier! Tijdens mijn studie bedrijfseconomie vroeg ik me al af: hoe werkt dat nou bij een bank? Mijn specialisatie was corporate finance, denk aan fusies en overnames, en zo kwam ik als eerste bij een kleine zakenbank terecht. Interessant, maar op zeker moment wilde ik gewoon naar een grote, internationale bank. Van de top 3 spraken de geschiedenis en de betrokkenheid van de Rabobank me het meeste aan. De bank is sterk in de samenleving verankerd en wil ook maatschappelijk dingen neerzetten. De keus was voor mij niet moeilijk en zo begon mijn loopbaan bij de Rabobank, om te beginnen als kredietanalist.

Chocola maken
Vervolgens heb ik een aantal jaren leidinggegeven aan control bij een groepsonderdeel en vier jaar geleden begon ik als group controller. Tot nu toe vind ik dat de leukste plek. Samen met vijf collega-controllers houd ik me bezig met performance management, budgetten, forecasts en we formuleren als afdeling de stuurgrootheden voor de business. Wij kijken daarbij naar de hele Rabobank Groep, alle onderdelen, in binnen- en buitenland en vragen ons af: zitten we nog op koers? Om een nieuwe financiële crisis te voorkomen moeten banken een stevig eigen vermogen hebben. En daar sturen we op. Ter ondersteuning van de groepsonderdelen denken we met hen mee over stuurmechanismen en werkwijzen waarmee zij en de hele organisatie de performance kunnen meten en onderling vergelijken. Er gaan gigantisch veel cijfers om bij deze bank en wij zijn de spil waar dit op groepsniveau samenkomt. Ook als het gaat om de forecastrapportages naar de top. De groepsonderdelen leveren bij ons hun forecasts aan, wij maken daar chocola van in de vorm van één  groepsverhaal en samen gaan we naar de Groepsdirectie. De onderdelen lichten hun eigen verhaal toe en wij laten zien wat dat voor de groep als geheel betekent en waar eventueel bijsturing nodig of mogelijk is. Dat zijn de high-energy-momenten en ik krijg echt een kick van zulke dingen: acties met een begin en een eind die altijd een teameffort zijn.

We moeten leveren
Er gebeurt van alles in de bankenwereld. Maatschappelijke omstandigheden veranderen, wet- en regelgeving wordt aangepast en daar moeten we allemaal op inspelen. Wat betekent de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek? Voldoen we aan de regels van Basel IV voor wat betreft onze kapitaalbuffers? Daarnaast is de invloed van Europa steeds beter merkbaar, we krijgen meer dan vroeger vragen van de ECB over het management van risico’s. Als Group Control zijn wij ook het aanspreekpunt voor hun Joint Supervisory Team als het gaat om de financiële besturing van de Rabobank Groep. Het maakt mijn werk veelzijdig en afwisselend, het is zelden saai. We werken met strakke deadlines en daar gedij ik goed bij. Bezig zijn met financiële sturing vind ik echt een superrol, niet alleen omdat ik zoveel zie van de financiële ins & outs van de organisatie, maar ook omdat we met zoveel andere afdelingen in het financieel domein samenwerken: de business controllers, de Treasury, met Portfoliomanagement, risk management, noem maar op. Het gaat dus niet alleen om de plussen en minnen, maar ook om de verbinding met andere afdelingen. Op mijn afdeling werken verder alleen mannen en hoewel ik denk dat de verschillen tussen mannen en vrouwen net zo groot zijn als tussen mannen of vrouwen onderling, zou ik er best wat vrouwelijke collega’s bij willen hebben. Ik begrijp eerlijk gezegd niet goed wat hen tegenhoudt. Misschien hebben ze een verkeerd beeld van het werk. Ja, je moet goed met cijfers kunnen omgaan, maar ook met mensen en je kunnen verplaatsen in degenen met en voor wie je het doet. Ik vind mijn werk daarom echt heel erg leuk en de combinatie van proces en inhoud razend interessant.

Ik zou willen zeggen: kom het proberen! Je overziet hier alles en de Rabobank is gewoon een fascinerend bedrijf, met een platte organisatie en ruimte voor durf en initiatief. Dat past goed bij mijn instelling ‘we gaan het gewoon doen’ en ik ervaar dat dat ook wordt gewaardeerd. En dat het zelden een probleem is als iets een keer niet goed gaat. Daar leren we met z’n allen van.

Lees meer over de rol van Business Controller

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 25-6-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Controlcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp