SmartBooqing zet slimme turbo op boekhoudwerk

SmartBooqing zet slimme turbo op boekhoudwerk

Het automatiseren van boekhoudingen is misschien niet het meest sexy onderwerp. Maar er is met wat slimme systemen wel flinke productiviteitswinst te halen. SmartBooqing praat daarbij liever niet over Artificial Intelligence, maar over Accounting Intelligence. Want "minder onnozel maken staat nog niet gelijk aan slim maken".

Nart Wielaard

Tachtig procent van een boekhouding is a piece of cake. En die tachtig procent is precies daarom heel makkelijk te automatiseren. Een machine kan eenvoudig herkennen dat een factuur van Eneco op energiekosten moet worden geboekt en weet ook foutloos raad met scans van tankbonnetjes en maandelijkse huurfacturen voor kantoorruimte.

Twintig procent van de gemiddelde boekhouding is wat lastiger. Als Eneco bijvoorbeeld een keer een factuur voor advies verstuurt in plaats van energie, dan weet de machine het even niet. Of als grote inkoopfacturen op regelniveau op de juiste manier moeten worden verwerkt om de juiste inzichten in de administratie te waarborgen. Dan haakt de standaard 'scan- en-herken-machine' ook af en heb je eigenlijk de logica van een boekhouder nodig om dat op de juiste manier te doen.

[….]