Het vakgebied van de business controller ontwikkelt zich razendsnel.

Het vakgebied van de business controller ontwikkelt zich razendsnel.

Het belangrijkste is dat we onze cijfers kennen en snappen hoe ze tot stand komen. Maar ook dat we wendbaar blijven. Want de wereld om ons heen verandert razendsnel. De invloed van technologische ontwikkelingen op onze financiële diensten en producten verandert en versnelt de manier waarop we met geld omgaan.

Het belangrijkste is dat we onze cijfers kennen en snappen hoe ze tot stand komen. Maar ook dat we wendbaar blijven. Want de wereld om ons heen verandert razendsnel. De invloed van technologische ontwikkelingen op onze financiële diensten en producten verandert en versnelt de manier waarop we met geld omgaan.

In gesprek met Stephanie Isenborghs, Senior Business Controller bij Nationale Nederlanden

Als business controller zorg ik er in eerste instantie natuurlijk voor dat het management over de juiste financiële rapportages beschikt om goede beslissingen te kunnen nemen. Maar ons vakgebied ontwikkelt zich snel. Van business controllers wordt steeds vaker verwacht dat ze over financiële kolommen kunnen heen kijken, en strategische partners van het management worden.

Een voorbeeld. Nationale-Nederlanden Bank gaat het beleid voor tariefklassen verruimen. Dat betekent dat we automatisch de hypotheekrente verlagen, wanneer een klant, door aflossingen of door een gestegen woningwaarde, in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag. Met een model heb ik de financiële impact van de invoering van die beleid berekend. Op basis daarvan kan het management besluiten nemen.

Ook speel ik een coördinerende rol in het maandelijkse balansmanagementoverleg, waar alles samenkomt. Ik zorg ervoor dat de juiste informatie bij het topmanagement van de bank op tafel komt te liggen. Op basis daarvan wordt er sturing gegeven aan onze producten – sparen, beleggen, lenen, hypotheken – en prijzen.

Dagelijks heb ik veel overleg. Bijvoorbeeld over de winstgevendheid van onze hypotheken: wat zijn onze fundingkosten, welke operationele kosten maken we, en wat betaalt de klant? Of ik bespreek het zogenoemde normmodel. Daarmee proberen we vast te stellen hoe we onze producten moeten prijzen om een bepaalde winstgevendheid te realiseren.

Het belangrijkste is dat we onze cijfers kennen en snappen hoe ze tot stand komen. Maar ook dat we wendbaar blijven. Want de wereld om ons heen verandert razendsnel. De invloed van technologische ontwikkelingen op onze financiële diensten en producten verandert en versnelt de manier waarop we met geld omgaan. Om adequaat op de veranderende business te kunnen inspelen, moeten onze processen scherp en efficiënt zijn.

Ik ben mijn loopbaan gestart als finance-trainee bij de Rijksoverheid. Een leuke en maatschappelijk relevante omgeving. Maar ik kwam erachter dat ik liever in een meer inhoudelijke en commerciële setting wilde werken. En zo kwam ik terecht in een controlfunctie op de afdeling Wholesale Banking van een grote financiële dienstverlener. In 2017 benaderde een recruiter mij voor de functie van Business Controller bij Nationale-Nederlanden Bank. Ik stond open voor een nieuwe uitdaging en heb de stap gezet.

Een relatief kleine bank vind ik ideaal. We werken hier met een klein, toegewijd team van business controllers. Daardoor is mijn werk allround. Bovendien zijn de lijnen kort en is de cultuur informeel. Accounting & Reporting en Treasury, maar ook Risk en leden van het managementteam: we zitten met z’n allen op dezelfde vloer en lopen gewoon bij elkaar naar binnen.

Je hand opsteken, vragen stellen, je mening geven. Initiatief wordt hier gewaardeerd. Tegelijkertijd ligt de lat hoog. Het management verwacht echt iets van ons. Je moet dus wel wat laten zien. Die mix spreekt mij erg aan. Ook wordt er veel aandacht besteed aan opleiding en ontwikkeling. Zo maak ik dit jaar deel uit van het Accelerate Leadership Bootcamp, een kennisprogramma, waarvoor 45 high potentials van NN Group zijn geselecteerd. Onlangs was de aftrap in Madrid. Ik ben trots dat ik daaraan mee mag doen!

Stephanie Isenborghs
Senior Business Controller, NN Bank