Financiering: uitdaging voor ondernemers, kansen voor accountants

Het krijgen van financiering wordt lastiger. Ondernemers moeten extra hun best doen om de bank te verleiden krediet te geven. Ook is het mogelijk om buiten de bank om geld te krijgen. Hoe pak je dat aan? Accountants kunnen hun klanten hierbij helpen en zo toegevoegde waarde leveren. Daarbij moeten ze zichzelf wel enkele vragen stellen.

Jos Voss

Het krijgen van voldoende financiering is noodzakelijk voor ondernemers om hun business te kunnen laten draaien. Denk aan de financiering van werkkapitaal, maar ook van noodzakelijke investeringen in groei, duurzaamheid en digitalisering.

Door de huidige economische omstandigheden zullen banken voorzichtiger worden met kredietverlening en wordt de uitdaging voor ondernemers op dit gebied groter. De rente steeg de afgelopen tijd behoorlijk. De ECB verhoogde in negen stappen de rente van 0,5 procent in 2022 naar 4,5 procent nu. De rente die ondernemers betalen is hieraan gekoppeld, waardoor lenen duurder wordt en er minder kan worden geleend. Ook is de economische groei vrij beperkt. Zo voorspelt ING een BBP groei van 0,7 procent voor 2024. In 2022 was dit nog 4,3 procent. Dit drukt de groei van veel bedrijven. De hoge inflatie is een extra risico. Kosten stijgen en de ondernemers moeten maar zien hoe ze dit doorberekend krijgen aan hun klanten. Omzet- en margedruk kan een gevolg zijn. Tot slot hebben veel ondernemers nog schulden uit de coronatijd, wat het aangaan van nieuwe schulden lastiger maakt.

Bron: Artikel Jos Voss op accountant.nl | Klik hier voor het originele bericht