CFO’s optimistischer over toekomst, maar worstelen nog met thema duurzaamheid

CFO’s optimistischer over toekomst, maar worstelen nog met thema duurzaamheid

Nederlandse CFO’s zien de toekomst overwegend zonnig in: bijna 40 procent is optimistischer over de financiële vooruitzichten van hun organisatie dan zes maanden geleden, blijkt uit het halfjaarlijkse CFO Survey van Deloitte.

Nederlandse CFO’s zien de toekomst overwegend zonnig in: bijna 40 procent is optimistischer over de financiële vooruitzichten van hun organisatie dan zes maanden geleden, blijkt uit het halfjaarlijkse CFO Survey van Deloitte. Dat concludeert verder dat CFO’s nog niet zijn voorbereid op hun groeiende rol in verduurzaming.

Belangrijke reden voor het optimisme is dat de winstgevendheid meer is toegenomen dan verwacht. Desondanks zien de financiële toplieden ook kwetsbaarheden: de arbeidsmarktkrapte (62 procent), steeds grotere geopolitieke spanningen (49 procent) en een nog altijd herstellende economie (46 procent) worden gezien als de drie grootste bedrijfsrisico’s die het Nederlandse ondernemingsklimaat kunnen verstoren. Daarnaast heeft de onzekere politieke situatie in Nederland veel invloed op strategische besluitvorming binnen het bedrijfsleven.

CFO niet voorbereid op rol in duurzaamheid

CFO’s kijken met name naar politieke ontwikkelingen rondom de beschikbaarheid van talent, het belastingklimaat, energiezekerheid en capaciteit, en de regelgeving rond CO2 en stikstof. Investeringen voor groei worden uitgesteld en meer ondernemingen kiezen voor internationalisering om lokale politieke risico’s te verminderen. De focus op AI- en duurzaamheidsinvesteringen neemt toe. Volgens Mohamed Bouker, CFO program lead en partner Consulting bij Deloitte, krijgen CFO’s een grotere rol op het gebied van duurzaamheid en technologie. ‘Deze verschuiving biedt CFO’s kansen om een strategische rol te spelen in de transitie naar een duurzamere economie. Door hun unieke positie binnen de organisatie kunnen CFO’s duurzaamheid integreren in bedrijfsprocessen, financiële besluitvorming en rapportages. Hiermee kunnen zij waardevolle inzichten bieden en duurzame groei stimuleren.’ Alleen is een groot deel van de CFO’s onvoldoende voorbereid op deze uitbreiding van hun takenpakket. ‘Veel CFO’s worstelen met de vertaling van duurzaamheidsdoelstellingen naar concrete financiële acties en rapportages.’

Lees verder >>